Já a chytré přístroje

Domů / Digitální média / Já a chytré přístroje
Já a chytré přístroje

Jaký je můj postoj k digitálním médiím a jak jsem se s nimi sžil: Napadlo vás dnes, kolik času jste dnes věnovali svému mobilnímu telefonu a kolik počítači? Mě ano. Můj den byl plodný. IPhone mi naměřil zhruba 2 hodiny. Je to ok, nebo je to moc? Kolik času jste věnovali obrazovce počítače a kolik sledování televize? Nebylo by lepší tento čas využít jinak? S rodinou, knihou, při procházce… O tom bude tento web.

Moje digitální anabáze

S výpočetní technikou jsem se poprvé setkal na základní škole. Nabídka kroužku mladých programátorů byla neodmítnutelná. Stroje, kterými škola disponovala byly mašiny PMD a IQ 151, do kterých se program nahrával za pomoci magnetofonové pásky a frčely na Bejziku 😊. Na tyto časy rád vzpomínám. Speciálně na „íkvéčka“, která byla charakteristická oranžovou kastlí a tlačítky po jejichž větším stisknutí zmizela klávesa pod maskou klávesnice a na monitoru naběhlo asi dva a půl řádku daného písmena. Vrcholem našeho programátorství pak byla hvězdička, která se na povel směrových kláves pohybovala po obrazovce doprava nebo doleva.

Během mého studia na střední škole pak přišla generace PC. Mým prvním osobním počítačem byl počítač s procesorem Intel 486 DX2. Běhal na tom M602 operační systém a posléze snad dokonce i první Windows. Ve světě dnešním neuměl tenhle stroj skoro nic, naštěstí pokrok nezastavíš. Své další počítače jsem si pak většinou sestavoval sám. Většinu toho, co umím jsem se naučil sám, jen trochu pokročilejší práci s MS Office jsem načerpal na vysoké škole.

V současnosti využívám počítače a digitální média jak pro práci, tak i pro zábavu. Pracovně například hodně využívám platformu Google, s jejíž pomocí organizujeme projekty, na kterých pracujeme, vytváříme tour-plány pro jednotlivé spolupracovníky a zároveň vykazuji vykonanou práci klientům. Jinak v kanceláři je mým skvělým pomocníkem Office 365 a to jak pro přípravu textů, tabulek i prezentací. V neposlední řadě pracovně využívám také Facebook pro komunikaci s masami. Po práci si rád pustím hudbu ze Spotify, čerpám nové zprávy z Twitteru nebo se inspiruji na Pinterestu.

První setkání s problematikou digitální demence

Na pojem Digitální demence jsem poprvé narazil na přednášce digitálního marketingu na vysoké škole. Zaujala mě a začal jsem se jí více zabývat, protože otázka nadužívání digitálních médií a zařízení je tím závažnější, čím více nám tato média vstupují do života. Zjistil jsem, jak závažně zasahuje do života zejména mladých lidí v zemích, které jsou dnes považovány za lídry v oblasti vývoje technologií, jako jsou Spojené státy americké, nebo Jižní Korea, ale i jinde. Příkladem, jak jinak se na svět mohou dnešní děti dívat optikou digitálních médií můžete vidět například na tomto videu:

Jedná se o Youtubera Mishu a jeho kanál Mishovy šílenosti. Konkrétně toto video je z roku 2016 a má neuvěřitelných více než 7 milionů shlédnutí. Kanál přitom odebírá téměř tři čtvrtě milionu lidí (722 tis.) (podzim 2018) Doporučuji dobře si poslechnout text!

Pokud tedy čtenář nabyde dojmu, že jsem nepřítelem digitálních médií, je zcela na omylu. V první řadě bych rád uvedl, že ač je tento web celý stavěn jako varování před digitálními médii, přesněji před jejich nadužíváním, tak rozhodně nejsem jejich rozohněným odpůrcem. Naopak považuji se za geeka a nové technologie rád zkouším a využívám. Mým cílem je poskytnout informace, které pomohou najít ve vašem životě rovnováhu. Svět je totiž tam venku, a ne na displeji vašeho mobilního telefonu!