Děti online

Domů / Digitální média / Děti online
Děti online

Dokument “Děti online” (52min) tvoří tři medailonky dětí, kterým do života zcela nesmazatelně vstoupil internet. Rodičům může pomoci se seznámit s příběhy dětí a jejich vztahem k internetu a digitálním médiím. Popisuje tak životy nové generace “digitálních domorodců”.

Trailer k dokumentu:


První část dokumentu patří chlapci, který se stal již v poměrně nízkém věku slavným youtuberem. Říká si Zachy a pravidelně publikuje svá videa na svém kanálu. Naznačuje světlé i stinné stránky tohoto fenoménu, kterému jakoby generace více než náctiletých nebyla schopna porozumět.

Děti online: Zachyho Youtube kanál
Zachyho Youtube kanál

Protagonistou druhého obrazu je Oskar. Ten tráví denně čtyři až pět hodin hraním různých počítačových her. Patří tedy mezi opravdu náruživé hráče a hry vidí jako relaxaci, možnost být v kontaktu s kamarády a náhradu televize, která postrádá akci a jen se na ni “tupě zírá”. S komunitou hráčů se pak blíže seznamujeme na počítačovém táboře, kam odjíždí i Oskar. Poznáváme zde pak další členy hráčské komunity. Divák tak má možnost nahlédnout do světa hráčů, kteří žijí proto, aby hráli. Otvírá se tak zde i otázka závislosti na hraní.

Do třetice se pak seznámíme s dívkou, která se na sociální síti seznámila se svou první láskou. Vztah těchto lidí se však nevyvíjel očekávaným způsobem. Příběh je tak vztyčeným ukazováčkem, který ukazuje rodičům dětí online, jak jsou zranitelné a jak je důležité s nimi o podobných věcech s důvěrou hovořit. Mezi přáteli na internetu se totiž mohou skrývat i dravci, pro které je naivní dítě snadnou kořistí.

Dokument doporučuji shlédnout zejména rodičům dětí, které vstupují do online světa. Stále platí, že mnoho dnešních rodičů vyrůstalo v offline světě a zájmům dnešních dětí moc nerozumí a nechápou je. Dokument tak může pomoci poodhalit roušku jejich tak odlišných zájmů.

Zbývá už jen dodat, že dokument Děti online je z dílny Bohemia Productions a jeho režisérkou a scénáristkou je Kateřina Hager.

Odkaz na dokument na ČSFD

Zde můžete shlédnout celý dokument v archivu iVisílání ČT